Czerwone wino zwykle ma nieco większą zawartość alkoholu niż wino białe: od 11% do 14%. Im wino jest cięższe, tym mocniejszy jest jego bukiet. Czerwone wina wymagają pękatych kieliszków, które lekko zwężają się ku górze. Dzięki temu na jego ściankach można obserwować nieustanny ruch parującego i opadającego do kieliszka alkoholu. Są większe i niższe od kieliszków do wina białego, tym samym większa powierzchnia wina ma styczność z powietrzem, co jeszcze bardziej wydobywa aromat wina.
Kieliszki powinny być z cienkiego, przeźroczystego szkła, które pozwala na ocenę koloru i klarowności trunku. Kieliszek napełniajmy nie więcej niż do 1/3 jego pojemności, aby możliwe było delikatne zamieszanie winem w celu wydobycia bukietu tuż przed degustacją. Warto też pamiętać o tym, by otworzyć butelkę choćby na kwadrans przed nalaniem jej zawartości do kieliszków. Wino przed wypiciem lubi złapać "oddech".
Ciekawostka: Ten sam alkohol pity z różnych kieliszków będzie smakował zupełnie inaczej. Jak to możliwe?
Każdy kieliszek inaczej kieruje strugę wina na kubki smakowe. Wąskie kieliszki kierują trunek na przednią cześć języka, odpowiadającą za słodki smak, natomiast te szersze, na tył i boki, dając nam odczuć kwaśny i gorzkawy smak.